czwartek, 30 kwietnia 2015

Chleb jednokilogramowy

 

Oglądając chleby innych piekarni obecnych na FB zapragnęłam też mieć małe chlebki, ważące jeden kilogram. W końcu kupiłam 6 foremek. I wszystkie jednocześnie mieszczą się w piekarniku.

Głównym celem pieczenia takich małych chlebów jest umożliwienie osobom, które zwykle kupowały połówkę ważącą np. 850 g, kupienie całego bochenka. 

Dlaczego warto kupić cały bochenek? 

  • Po pierwsze ja nie muszę odmierzać, bo nie robię tego na oko, i nie muszę kroić chlebów.
  • Po drugie taki rozkrojony chleb zapakowany w cienki papier po stronie rozkrojonej szybciej schnie. Potem, gdy chleb jest właściwie przechowywany, nie ma to już znaczenia, ale od momentu zapakowania do rozpakowania mogą minąć nawet 24 godziny.
  • Po trzecie, jeśli chcemy aby chleb dojrzał, co trwa zwykle cztery do pięciu dni, dobrze gdy  jest w całości chroniony skórką, która w bardziej kontrolowany sposób oddaje wilgoć. Jak przechowywać chleb aby dojrzał piszę pod zakładką "przechowywanie chleba"

Jeśli przyjdą mi do głowy jeszcze jakieś plusy, to dopiszę do listy. Może  Wy zaobserwujecie jakiś plus? Napiszcie w komentarzach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz