Przechowywanie chleba


Kiedy już upieczesz albo kupisz prawdziwy chleb musisz o niego dbać. Nie przechowuj go w torbie, w której go kupiłeś bo spleśnieje, ani nie zostawiaj bez odpowiedniej ochrony przed utratą wilgoci na dłużej niż 12 godzin, bo wyschnie na wiór. 

Prawdziwy chleb jest jak roślina, musi oddychać, ale jednocześnie nie lubi przewiewów.

Aby zapewnić mu idealne warunki najlepiej kupić chlebownik. Ten domek dla pieczywa należy regularnie sprzątać, zwłaszcza jeśli prawdziwy chleb ma go dzielić z podróbkami pieczywa dostępnymi w każdym markecie.
Jeśli nie masz chlebownika po prostu zawiń szczelnie cały bochenek w dwa - trzy ręczniki z lnu lub bawełny. 


Chleb odpowiednio przechowywany będzie zdatny do jedzenia nawet po tygodniu i wcale nie będzie trzeba go moczyć w herbacie.

Jeśli planujemy dłuższe przechowywanie całego chleba, np. 14 dni, to już na początku owińmy go ręcznikiem i wstawmy do chlebownika.
W trakcie przechowywania, jeśli chleb nie jest jedzony na bieżąco, trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy nie pleśnieje. Nie powinien, ale przezorny zawsze ubezpieczony.

Jeśli przechowujemy chleb naprawdę długo i jednak trochę przysechł, to jest bardzo prosty sposób na zmiękczenie twardej skórki. Bierzemy czysty ręcznik, delikatnie go moczymy wodą, tak by osiągnął wilgotność jak po wirowaniu w pralce na najwyższych obrotach. Owijamy w niego chleb i pozostawiamy na kilka godzin. Co jakiś czas sprawdzamy, czy skórka już jest miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz