czwartek, 5 marca 2015

Przechowywanie chleba


Kiedy już kupisz prawdziwy chleb musisz o niego dbać. Nie przechowuj go w torbie, w której go kupiłeś bo albo spleśnieje, albo wyschnie na wiór.
Prawdziwy chleb jest jak roślina, musi oddychać, ale jednocześnie nie lubi przewiewów.
Aby zapewnić mu idealne warunki najlepiej kupić chlebownik. Ten domek dla pieczywa należy regularnie sprzątać, zwłaszcza jeśli prawdziwy chleb ma go dzielić z podróbkami pieczywa dostępnymi w każdym markecie.
Jeśli nie masz chlebownika po prostu zawiń szczelnie cały bochenek w ręcznik z lnu lub bawełny. Tak zawinięty możesz również wstawić do chlebownika, który należy wówczas regularnie wietrzyć.
Chleb odpowiednio przechowywany będzie zdatny do jedzenia nawet po tygodniu i wcale nie będzie trzeba go moczyć w herbacie.
Jeśli planujemy dłuższe przechowywanie całego chleba, np. 14 dni, to już na początku owińmy go dwoma lub nawet trzema ręcznikami i połóżmy np. na blacie kuchennym, jeszcze lepiej na raszkach, tak by z każdej strony był dostęp powietrza. Dlaczego warto jeść stary chleb napiszę innym razem.
W trakcie przechowywania, jeśli chleb nie jest jedzony na bieżąco, trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy nie pleśnieje. Nie powinien, ale przezorny zawsze ubezpieczony.
Jeśli przechowujemy chleb naprawdę długo i jednak trochę przysechł, to jest bardzo prosty sposób na zmiękczenie twardej skórki. Bierzemy czysty ręcznik, delikatnie go moczymy wodą, tak by osiągnął wilgotność jak po wirowaniu w pralce na najwyższych obrotach. Owijamy w niego chleb i pozostawiamy na kilka godzin. Co jakiś czas sprawdzamy, czy skórka już jest miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz